ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΑΡΙΑΔΝΗ»

02 Νοεμβρίου 2021

Με στόχο τη διευκόλυνση των εταιρειών για καταχώρηση των στοιχείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, δίνεται από Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021, από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), η δυνατότητα καταχώρησης στο μητρώο και από τους αξιωματούχους/συνέταιρους νομικής οντότητας.


Ταυτόχρονα, από σήμερα είναι εφικτή η δυνατότητα καταχώρησης στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων για τους συνεταιρισμούς μέσω της δημιουργίας προφίλ συνεταιρισμού στην «Αριάδνη».


Έως τώρα, προαπαιτούμενο για την ηλεκτρονική καταχώρηση των πραγματικών δικαιούχων ήταν η δημιουργία του εταιρικού προφίλ για κάθε εταιρεία στην Κυβερνητική Ηλεκτρονική Πύλη «Αριάδνη», μέσω ταυτοποίησης με φυσική παρουσία σε εξουσιοδοτημένο κέντρο ταυτοποίησης (ΚΕΠ, ΚΕΠΟ ή Τμήμα Εφόρου Εταιρειών).


Με τη νέα απλοποιημένη διαδικασία δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα καταχώρησης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων και από τους αξιωματούχους ή τους συνέταιρους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) μίας νομικής οντότητας. Ως εκ τούτου, αξιωματούχοι ή συνεταίροι νομικών οντοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ταυτοποιημένο προφίλ στην «Αριάδνη», μπορούν να προχωρήσουν στην καταχώρηση των πραγματικών δικαιούχων για όλες τις εταιρείες ή συνεταιρισμούς στις οποίες κατέχουν τον ρόλο αξιωματούχου ή συνέταιρου. Επιπρόσθετα, δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα δημιουργίας προφίλ συνεταιρισμού για σκοπούς καταχώρησης, μέσω αυτού, των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων .


Υπενθυμίζεται ότι τελευταία ημερομηνία καταχώρησης των στοιχείων αυτών στο Μητρώο είναι η 12η Μαρτίου 2022.